Egészség a csokoládé által

Elit ízek 1924 óta

Egészség a csokoládé által

Egészség a csokoládé által

Tápanyag összetétel

A kakaó és a csokoládé fontos energiaforrás, a kis mennyiségre jutó kalória koncentrációjuk alapján a legerősebb növényi energiaforrások közé sorolják őket. Ez az, amiért a csokoládé a sportolók egyik kedvence, egy intenzív edzés után az energia visszanyeréséhez.

A csokoládé cukrok és zsírok kombinációját tartalmazza, amely jó érzéssel tölt el a fogyasztása alatt és után. Az erre vonatkozó tudományos kutatások megnövekedett elégedettségi érzést mutatnak ki a fogyasztók többségénél.

A kakaó és az étcsokoládé nem tartalmaz koleszterint. Viszont a tejcsokoládé és a fehér csokoládé minimális mennyiségű koleszterint tartalmaz a hozzáadott tejzsírok következtében.

A kakaó és a csokoládé az ásványi anyagok -- réz, magnézium, foszfor és kalcium – igazi kincses bányája. Például 10 dkg tej- vagy fehér csokoládé a napi ajánlott kalcium bevitel 20-40 %-át fedezi.

A kakaóban és a csokoládéban található bizonyos polifenolokról azt tartják, hogy épp olyan antioxidáns hatásuk van, mint a vörösborban található polifenoloknak.  A kutatások ezen a területen rohamosan haladnak előre és ígéretes eredményeket mutatnak. Például a kakaóban jelen lévő flavonoidok megakadályozhatják az oxidációt, amely a jó koleszterint (HDL) rossz koleszterinné (LDL) alakítja át. A tudósok még azt is feltételezik, hogy a kakaóban található flavonoidok erősebb antioxidáns hatással rendelkezhetnek, mint a vörösbor flavonoidjai.  A kakaó polifenoljai megvédhetik a szervezetet olyan anyagokkal szemben, amelyek károsítják az immunrendszert, reumát és ízületi gyulladást okoznak. A tanulmányok nagy részét Japánban végezték, és még kiegészítő  kutatások szükségesek  mielőtt végleges nyilatkozatot tehetnénk közzé erről.

A tudományos kutatások kimutatják, hogy bizonyos polifenolok ártalmatlan szabadgyököket hozhatnak létre, amelyek hatással vannak a DNS molekulákra a sejtekben. Ráadásul képesek lehetnek semlegesíteni más szabadgyököket, amelyek rákot okoznak. Még további kutatások szükségesek ezeknek a tudományos feltételezéseknek az alátámasztására.

A kakaó és a csokoládé sztearinsavat is tartalmaz. Ennek az egyedi zsírral telített savnak semlegesítő hatása van az LDL vagy „rossz” koleszterin kialakulására még mérsékelt napi fogyasztás esetén is. Ugyanezek a kutatások – néhány teszt alapján -- azt is mutatják, hogy a csokoládéban található sztearinsav elősegítheti kisebb mennyiségű „jó” koleszterin termelődését.

A csokoládéban lévő kakaó kb. 15% oldható és nem oldható élelmi rostot tartalmaz. Az élelmi rostoknak fontos szerepük van azáltal, hogy támogatják az elfogyasztott élelem áthaladását a belekben és tisztán tartják a gyomor és a bél falát.

A tejcsokoládét és a fehér csokoládét fontos kalcium és protein forrásként ismerhetjük. A Barry Callebaut tej- és fehér csokoládé kb. 14-30% tejből származó száraz anyagot tartalmaz. Ez megfelel 10dkg csokoládéban található 4-8g proteinnek vagy az ajánlott napi adag 15-25%-ának.

Az egyik legfontosabb kalciumforrásunk, a tej napjainkban veszít népszerűségéből a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt. Azonban fogaink és csontjaink erősítéséhez szükségünk van a kalciumra. A tudósok szerint a csokoládé használatának és a kakaónak, mint a tej természetes ízesítőjének, szerepe lehet ezen irányzat visszafordításában.

A kakaó és a csokoládé minimális mennyiségű koffeint és teobromint tartalmaz. A tudósok azt gondolják, hogy ezeknek az anyagoknak stimuláló hatásuk van a szervezetre. A kakaóban és a csokoládéban található mennyiség olyan kicsi, hogy még nincs helytálló bizonyíték ezekre a hatásokra.

A csokoládé rendszeres, mértékletes fogyasztása tökéletesen beleillik a változatos, kiegyensúlyozott étrendbe és az egészséges életmódba.

 

Pszichológia

Lenyűgöző ízének köszönhetően a csokoládé nagyon sok fogyasztónak a kedvenc élvezeti forrásává vált. Olyan érzelmi folyamatokat vált ki, mint az öröm és az íz élvezete.

Az ősidők óta sok ember azt hiszi, hogy a kakaónak és a csokoládénak afrozodiákus ereje van és stimulálja a szerelmi életet. Ez csak egy mítosz? Akkor mit gondoljunk Casanova és De Sade márki történetéről, akik nagy mennyiségben fogyasztottak csokoládét és ajánlották az istenek eledelét női rajongó táboruknak is, hogy fokozzák az étvágyukat. Nos, mulatságos lenne azt hinni, hogy ez így van, de úgy tűnik, erre nincs valódi tudományos bizonyíték.

A csokoládé nem okoz függőséget abban az értelemben, hogy nem tartalmaz függőséget okozó anyagokat. Azonban csokoládéfüggők léteznek, igaz? Igen, de ez ártalmatlan függőség. A csokoládéfogyasztás néhány ember számára nem pusztán belemerülés az ízekbe, hanem van egy megnyugtató, pozitív pszichológiai hatása is. Olyan élmény, amely sok emberre jó hatással van, úgy, mint egy érdekes könyv, egy jó keresztrejtvény vagy egy izgalmas film.